joi, 13 noiembrie 2008

SATI, Trafic.ro si monitorizarea online

Marile trusturi online au renuntat (sau vor renunta) la trafic.ro si vor folosi doar serviciile de monitorizare ale SATI.

Surpriza cea mare este ca sunt oameni care au fost surprinsi de aceasta miscare. O alta surpriza este ca sunt oameni care nu inteleg de ce s-a intamplat asta.

La un moment dat in istoria online-ului .ro proiectele orbitau in jurul trafic.ro dar intre timp lucrurile au evoluat, rapoartele de putere s-au schimbat si a aparut nevoia de a avea un sistem de monitorizare independent.

Cu totii am avut probleme cu trafic.ro dar am ramas acolo pentru ca "toata lumea buna" era acolo.

Un lucru neinteles de multi este: de ce sa fiu in trafic.ro sau SATI daca eu oricum folosesc analytics? Simplu: pentru ca SATI, ca si trafic.ro stabileste un nivel de audienta in comparatie cu alte site-uri similare si, in felul acesta, se poate stabili mult mai usor un cost / advertising unit (explicatia poate parea simplista dar este suficienta) .

Din punctul de vedere al monitorizarii traficului unui site, in momentul asta avem 3 categorii de site-uri:
1. Site-uri de prima mana care folosesc exclusiv SATI pentru monitorizare: acestea sunt in general site-uri care nu vand prin boom
2. Site-uri de prima mana care au ramas in trafic.ro: site-urile care vand prin boom
3. Site-uri care nu sunt de prima mana din punctul de vedere al traficului si prefera, din comoditate sau motive financiare, sa nu intre in SATI (nejucand pe aceeasi scena cu site-urile din primele 2 categorii apartenenta la SATI si renuntarea la trafic.ro nu le-ar aduce un avantaj evident)


Ce va urma?
Trafic.ro va functiona mai departe ca un sistem de referinta foarte bun, SATI cu siguranta se va dezvolta mai mult, analytics va ramane la putere ca cel mai folosit sistem de monitorizare intern.

Intrebarea mea este urmatoarea: toate aceste solutii despre care am discutat fac o analiza cantitativa a traficului.
Cred ca SATI sau trafic.ro ar trebui sa se gandeasca si la o posibilitate de analiza calitativa a traficului, aceasta functionalitate poate face diferenta la un moment dat.


M-am mutat pe www.danielbuca.ro cu tot cu articole. Daca vrei sa comentezi o poti face acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu