duminică, 23 noiembrie 2008

Google cu SearchWiki - bine sau rau?

Google a implementat saptamana trecuta in motorul de cautare o noua functionalitate numita SearchWiki.

Functionalitatile specifice SearchWiki apar numai cand esti logat in contul google si au fost activate gradual in decursul saptamanii trecute pentru aproape toate conturile. A fost si un moment in care aceste functionalitati au disparut dar si-au revenit dupa cateva ore (vezi detalii aici).

Ce inseamna SearchWiki: atunci cand cauti dupa ceva poti sa manipulezi rezultatele in diverse moduri, unele afectand ce vezi tu, altele afectand ce vad toti utilizatorii.
In esenta poti sa muti rezultatele google in urma unei cautari pe prima pagina de rezultate, poti elimina un rezultat sau poti adauga pagini ce nu apar in rezultate. Aceste mutari afecteaza numai ce vede utilizatorul respectiv, nu au niciun efect seo.
Pe langa asta ma poti adauga comentarii la rezultatele din motorul de cautare. Aceste comentarii pot fi vazute de oricine.

Acum sa stam si sa ne gandim la impactul pe care il are implementarea acestei functionalitati:
A. faptul ca pot eu sa manipulez rezultatele unui search este absolut irelevant din 2 motive:
  • ne-avand niciun efect seo nu ma ajuta cu nimic
  • tot punand pe prima pagina anumite rezultate este posibil ca la un moment dat sa pierd informatii importante si relevante deoarece acestea nu sunt afisate pe primele pagini tocmai datorita manipularii facute de mine
B. comentariile adaugate de utilizatori: acestea apar atasate la linkuri si deja au inceput sa apara tot felul de comentarii irelevante care se transforma in spam (vezi aici).

Concluzie: desi acest serviciu este interesant ca idee il consider in momentul de fata absolut irelevant si o risipa de resurse.

Google are mari probleme cu detectarea spamului si a duplicatelor si ar fi mai bine sa investeasca resurse in acea directie decat in SearchWiki.


M-am mutat pe www.danielbuca.ro cu tot cu articole. Daca vrei sa comentezi o poti face acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu